Jokainen syöpään sairastunut käsittelee sairautta ja sen herättämiä tunteita ja ajatuksia omalla tavallaan. Henkiseen hyvinvointiin on tärkeää hakea apua matalalla kynnyksellä. Jos et ole varma mistä saat tarvitsemaasi apua, kysy neuvoa hoitohenkilökunnalta.1
Terveydenhuollon ammattilaisen tarjoaman keskusteluavun lisäksi tukea voi saada myös potilasjärjestöjen ja syöpäyhdistysten neuvontapalvelusta.1
Moni syöpään sairastunut on myös hyötynyt vertaistukipalveluista, joiden kautta on mahdollista saada tukea muilta syöpään sairastuneilta. Vertaistuen piiriin pääsee alueellisten syöpäyhdistysten ja valtakunnallisen potilasjärjestöjen kautta.1
Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry eli Propo järjestää vertaistukitoimintaa monissa eri kaupungeissa sekä etätapaamisia Teams-sovelluksen kautta. Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry puolestaan järjestää pääkaupunkiseudulla vertaistukiryhmiä ja lisäksi nettiryhmiä, joihin voi liittyä asuinpaikasta riippumatta. Yhdistyksiin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä.
Yhdistysten vertaistukiryhmät ovat yleensä kaikille avoimia ja niihin voi mennä mukaan silloin, kun itselle sopii. Sen lisäksi syöpäyhdistykset järjestävät vertaistukitoimintana myös mukavaa yhteistä tekemistä, kuten matkoja.
“Eturauhassyöpä on niin yleinen syöpä, että se koskettaa jokaista miestä yleensä jossain elämänvaiheessa, joko oman tai läheisen sairastumisen kautta. Kannattaa muistaa, että vaikka oma sairastuminen voi järkyttää, ympärilläsi on paljon muitakin eturauhassyöpäpotilaita, vaikka et siitä tietäisikään”, kertoo Laura Lahti (sairaanhoitaja & terveyssosiologian väitöskirjatutkija).
“Kaikki eivät halua puhua sairauksistaan tai niiden tuomista vaivoista muiden kanssa, mutta monet hyötyvät asioiden käsittelystä toisten miesten kanssa”, Anna-Maija Talvitie (sairaanhoitaja & terveyssosiologian väitöskirjatutkija) lisää.
“On tärkeää tunnistaa millaisesta vertaistuesta itse hyötyisit. Se voi olla mukavaa yhteistä tekemistä tai kunnolla puhumista tai jotain siltä väliltä”, Talvitie sanoo.
“Kaikki eivät halua puhua sairaudestaan kenellekään ja sekin on ok, etenkin jos syöpä ei edes vaikuta omaan elämänlaatuun. Joillekin taas mukava yhteinen tekeminen vertaisten kanssa auttaa jaksamaan mahdollisesti vaikeassa elämäntilanteessa”, Talvitie muistuttaa.